www.cryocabin.hu
Időpontfoglalás: +36 70 590 3444

bevezetés

krioteráoia története és a kezelés lényege

Több, mint 100 évvel ezelőtt egy német tudós, Pastor P. Kneip, beugrott a jeges Dunába, hogy tüdőgyulladását meggyógyítsa, így saját magán bizonyította be, hogy a spontán gyógyulás hatásának szimulációjával még a legsúlyosabb betegségeket is le lehet győzni. Így aztán kidolgozta a hőhatásokkal való gyógyítás és megerősítés rendszerét, mely a modern orvostudomány szerves részévé vált. Az 1970-es években a japán tudós, Dr. Yamauchi kifejlesztett egy új módszert, amelyben szokatlanul hideg hőmérséklet (-170 Celsius fok) segítségével gyógyított. A japán tudós eredményei önmagukért beszélnek. Megközelítőleg 200, a legkülönbözőbb és legsúlyosabb reumatikus megbetegedésben szenvedő beteg vett rész a programban. A betegeknek körülbelül 80%-a szabadult meg szinte teljesen a fájdalmaitól, és tudott a továbbiakban teljes életet folytatni. T. Yamauchi ezt a módszert először az 1979-es Wiesbadenban tartott Reumatológiai Kongresszuson mutatta be. A gyakorlatias németek, akik a hideg általi kezelések jótékony hatásait sosem kérdőjelezték meg, gyorsan megértették a módszer lényegét és orvosi jelentőségét. 1984-ben Prof. R. Frieké klinikáján már krioterápiás készülék működött, mely napi 100 kezelést hajtott végre. Mára már több, mint 400 kriogyógyászati központ működik Nyugat-Európában, melyek emberek milliói számára teszik lehetővé, hogy a gyógyulást ilyen módon tapasztalják meg.

A krioterápia olyan gyógyászati terápia, ami az alacsony hőmérsékletet használja annak érdekében, hogy a test általános hőmérséklete csökkenjen. Maga a krioterápia szó a görög cryo szóból, ami hideget, és a terápia szóból származik, ami gyógykezelést jelent. A teljestest-hidegterápia hatásainak alapja a csaknem egész testfelületre való behatás, amely hirtelen történik. A kezelés során, a hidegterápiás-kamra kezelőrészlegében -170°C uralkodik, amely hatására a bőrfelület hőmérséklete 2-3 percen belül +5°C csökken le. Ez a hirtelen hőmérséklet-csökkenés több órán át megszünteti, illetve gátolja a fájdalomérzetet, a krónikus fájdalmak okozta panaszokat. A hidegterápiának nincsenek mellékhatásai. Az orvosi alkalmazás során egy igazolható teljesítménynövekedés állapítható meg. Az eljárás célja, hogy a sejtek anyagcseréjét segítse elő, megnövelve az egyes sejtek túlélő képességét, gyulladást és fájdalmat csökkentsen, megakadályozza a görcsöket, megsemmisítse a rosszul működő sejteket. Az eljárás 1880-1890 óta ismert.

Ez a hagyományos szauna ellentettje, ugyanis a szervezetet nagyon rövid időre (1-3 percre) -110°C és -170°C közötti hőmérsékletnek teszi ki. A hőmérséklet mintegy 30 másodperc alatt csökken -20°C fokról akár -170°C fokra, majd az elért hőmérséklet a kívánt időtartamig változatlan marad. Egy terápia időtartama 60-180 másodperc. A teljes kúra 10-20 vagy még több alkalomból áll. Az extrém alacsony hőmérsékletértékek ellenére a testünk nem fagy meg, mivel a krio kabin-ban a levegő rendkívül száraz. Nedves levegőben ez a hőmérséklet kétségtelenül elviselhetetlen lenne az emberi szervezet számára. A krio kabin egyedülálló technológiája lehetővé teszi, hogy az ember a rövid idő alatt kényelmesen elviselje az alacsony hőmérsékletet és élvezze annak minden pozitív hatását. Az eljárás alatt érzett hideg elviselhető mértékű, sokkal kevésbé kellemetlen, mint pl. ha hideg vízben mártózna meg az ember. A krio kabin-ban a hideget – a berendezésen kívül elhelyezett kriogén tartályból származó – folyékony nitrogén elpárologtatásával állítják elő, az alacsony hőmérséklet generátorban.

Mi értelme lehet önszántunkból bemenni a -170°C-ba? A pár perces kezelés a teljes testet érintő sokkhatás. Természetesen fagyásról szó sem lehet, hiszen egy rendkívül száraz hidegről beszélünk, amely inkább szúrós, bizsergető érzést vált ki .A maghőmérséklet megmarad a 36-37°C-on, míg a bőr hőmérséklet 5°C köré hűl. A szervezet érzi a hideget, tudja, hogy ki kell egyenlítenie ezt a hőmérsékletkülönbséget. Ehhez mozgósít olyan anyagokat, hormonokat, amelyeknek öngyógyító, gyulladáscsökkentő hatása van .Sportolók esetében a tejsav gyorsabb kiürülését eredményezi a szervezetből, ezáltal egy megerőltető edzést követően gyorsabb a regeneráció. A fájdalomcsillapító hatás az ingerületvezetésen múlik, a hidegingerület gyorsabban jut el az idegközpontba, mint a fájdalomingerület. A kezelés után a test felpezsdül. Javul a szervezet oxigénellátása, megindul a salakanyag kiválasztás. A hideg hatására adrenalin és endorfin szabadul fel, ezáltal bizonyos idegrendszeri problémák, depresszió kezelésére is használják kiegészítő terápiaként. A szervezetre ható hidegsokk következtében enyhülnek a fájdalmak, és beindulnak a szervezet öngyógyító, gyulladáscsökkentő folyamatai. Ennek számos pozitív hatása van a szervezetre, például hozzájárul, a gyorsabb izomregenerációhoz valamint nyugtatja az idegrendszert is.

A kezelés teljesen biztonságos, nem jár fájdalommal. A krio kabin-ban a rendkívül alacsony hőmérséklet ellenére a test nem fagy meg, a hideg pedig nem kellemetlen.

A cseppfolyós nitrogén egy kriogén folyadék. Légköri nyomáson −195,8 °C-on forr. A krio kabin cseppfolyós nitrogénnel működik, melyet a készülék gáz halmazállapotúvá alakít. Ez az egyedülálló technológiája lehetővé teszi, hogy a szervezet rövid időre, komfort zónáján belül viselje el az alacsony hőmérsékletet és élvezze annak minden pozitív hatását.