www.cryocabin.hu
Időpontfoglalás: +36 70 590 3444

Hogy miért jó minderre a hideg?

Kryoterápia során a teljes testet extrém hidegnek tesszük ki (-110 Cº -  -170Cº) rövid, 1 - 3 perc időtartamra

A különféle testmozgás után a szervezeten alkalmazott kryoterápiás kezelés mind a profi sportolók, mind az amatőrök esetében bizonyítottan jótékony hatással van. Segít a fáradtság enyhítésében, késlelteti vagy éppen megszűnteti az izomlázat, felgyorsítja a fizikai terhelésből történő regenerálódást, javítja az izmok teljesítőképességét.

Kifejezetten fájdalomcsillapító hatású (receptorok hideg érzéstelenítése), a kezelés endorfint szabadít fel. Gyulladáscsökkentő hatású, segít a reumatológiai panaszok kezelésében, ezen kívül a krioterápiás kezelés intenzív értágító és izomlazító hatású.

Szakemberek által is elismert tény, hogy a teljes test kryoterápia rendkívül jól alkalmazható a test egészségének megőrzése érdekében, erősíti az immunrendszert, fokozza a szervezet teljesítő képességét.

Egészségügyi felmérések szerint minden ötödik ember szenved valamilyen  ízületi problémától. Egy új kezelés, a teljes hidegtest-terápia gyógyír lehet az ízületi fájdalmakra – csupán három percet kell kibírni -110 °C-on. Élete során az emberek 80%-a találkozik legalább egyszer gerincfájdalmakkal, emellett jelentős a reumás ízületi panaszokkal küzdők száma is. Ez utóbbi sokszor már fiatal korban jelentkezik, és a fájdalmon kívül súlyos ízületi deformitást is okozhat. Az idősek nagy százaléka él az ízületek kopása miatt állandó fájdalommal, de a sportolóknál ez akár már 40 éves kor körül is jelentkezhet. Mint minden krónikus betegség, az ízületi panaszok kezelése is sokrétű. Egyre több szájon át szedhető, injekciós, valamint helyileg használatos gyógyszert fejlesztenek ki, de jó hatásúak és népszerűek a fizikoterápiás eljárások és a fürdőkezelések is. Ezek hatását egészíti ki, az esetek egy részében pedig helyettesíti a teljestest-hidegterápia, amit közel harminc éve alkalmaztak először Japánban,  ma már a világon egyre több helyen érhető el. Lényege a csaknem egész testet érő sokkhatás, amely maximum három percig tart.

A terápia során a hideg kamra kezelő részlegében -110 °C-os hőmérséklet mellett a bőrfelszín hőmérséklete körülbelül +5 °C-ra csökken. A szervezetre ható "hideg-sokk" következtében enyhülnek a fájdalmak, és beindulnak a szervezet öngyógyító, gyulladáscsökkentő folyamatai. A hideg kamrában eltöltött pár perc több órán át gátolja a krónikus fájdalmakat. Kúraszerű kezelés esetén pedig akár több hónapos tünetmentesség érhető el. Az akut elváltozások esetében alkalmazott klinikai rehabilitációs, illetve a krónikus betegségek kezelésénél használt terápiás vizsgálatok adataira támaszkodva kijelenthető, hogy a teljes test - hideg terápia után javul az általános közérzet, csökken, illetve megszűnik a fájdalom, a duzzanat. A kezeltek 60%-a esetében javul a mozgás- és az ízületi funkció, továbbá a kezelést követően a betegeknek kevesebb gyógyszerre van szükségük, egy 10-20 alkalomból álló kúra hatása 3-6 hónapig tart.

Miből áll a kezelés?

A hideg kamrába fürdőruhában kell bemenni. A kiálló testrészeket azonban védeni kell a hidegtől, tehát kesztyűt, meleg zoknit kötelező viselni. A kezelés utáni kellemes érzés egész napra jó közérzetet biztosít, segíti a nyugodt éjszakai alvást. Ezért ajánlják depresszióban szenvedő betegek kezelésének kiegészítéseként is, mivel a terápia során felszabadult endorfin (boldogsághormon) javítja a kedélyállapotot is. Sportolók kezelése során kiderült, hogy rendszeres hideg-terápiájuk jelentősen növeli a teljesítményüket, segíti az izmok regenerációját, gyorsítja az izommunka kapcsán felszaporodott tejsav s egyéb anyagcseretermékek kiürülését. Ezt felismerve több sportegyesület is elkezdte alkalmazni játékosainál a hideg-terápiás módszert, amely fejleszti az állóképességet, illetve segíti a sérülések utáni rehabilitációt.  A ma még szokatlan, elsőre talán ijesztőnek tűnő terápiának sokféle betegség kezelésében van létjogosultsága. Ellenjavallata és kockázata pedig nem több, mint például a szaunázásnak.